Materiaal Polyamide

 

 

Polyamide ondergoed

In onze winkel krijgen wij vaak de vraag of een stof synthetisch is en daarmee al dan niet prettig is om te dragen. Synthetische stoffen hebben een minder goede reputatie dan natuurlijke stoffen. Toch heeft Polyamide enkele voordelen die de stof gunstig maken om te verwerken in ondergoed. Kwalitatief hoogwaardige ondergoed en lingerie merken maken daarom veelvuldig gebruik van het materiaal Polyamide. Maar wat is Polyamide nou en is het het zelfde als Polyester? Lees snel verder! 

 

Wat is Polyamide

Polyamide (aangeduid als PA in het kledinglabeltje) is een synthetische vezel. De vezel is sterk en wordt gemaakt uit een verwerking van kunststoffen die verkregen worden uit organische grondstoffen zoals olie, aardgas en steenkool. Deze stoffen worden bewerkt met chemicaliën waardoor de synthetische vezel polyamide ontstaat. 

Van de stof Polyamide zijn verschillende varianten verkrijgbaar. Een bekende is Nylon. Deze vezel is zeer stevig, maar tevens zacht en licht. Nylon is goed bestand tegen invloeden van buitenaf en dat maakt deze stof uitermate geschikt voor panty's en regenjassen. Nylon is echter minder geschikt voor ondergoed en wordt hier niet voor gebruikt.

Hoewel natuurlijke  materialen vaak als duurzamer en beter voor het milieu worden aangezien, heeft polyamide het voordeel erg sterk te zijn (en dus een langere levensduur te garanderen). Daarnaast is polyamide goed recyclebaar.

 

Wat zijn de voordelen van Polyamide

Polyamide is een zeer sterke vezel en indien je jouw polyamide ondergoed wast en behandelt volgens voorschriften, kan je heel lang plezier hebben van je aankoop! Polyamide ondergoed behoudt haar vorm en kleur beter dan ondergoed van natuurlijke stoffen. De stof zorgt ervoor dat transpiratievocht naar buiten toe getransporteerd wordt. Het is dus een misvatting dat Polyamide ondergoed zou zweten! Het neemt echter geen vocht of en voelt daardoor koeler aan. Polyamide draagt zacht en is licht en elastisch. Het gebruik van Polyamide zorgt voor een fijne flexibele pasvorm. Daarom zie je dat veel ondergoed gemaakt van Polyamide ook naadloos wordt afgewerkt. De stof is niet statisch, waardoor je bovenkleding er soepel overheen valt.

 

Polyamide ondergoed van de beste merken

Vanwege deze voordelen maken merken als Mey, MarieJo, Magic Bodyfashion, Like it, Chantelle, Fantasie, PrimaDonna, Felina en vele meer, gebruik van Polyamide bij het vervaardigen van kwalitatief hoogwaardig ondergoed (waarbij het kruisje overigens wel altijd van katoen wordt gemaakt). Door het toevoegen van Polyamide en Elastaan in het ondergoed, wordt een lange levensduur en perfecte pasvorm gegarandeerd. Vorm en kleur blijven perfect, ook na vele wasbeurten! Polyamide kan in de machine gewassen worden op maximaal 40 graden. Het beste is om het synthetische of fijne wasprogramma te gebruiken. Het is altijd goed om je kledingstuk binnenstebuiten in de wasmachine te doen. Wij adviseren Polyamide ondergoed niet in de droger te doen. Het ondergoed slijt er harder door en een droger is niet nodig omdat de polyamide stof ook ontzettend snel droogt op een wasrekje. Polyamide hoef je niet te strijken omdat het kreukvrij is.

 

Polyamide is géén Polyester!

Polyamide en Polyester zijn beide synthetische stoffen en in de basis geen stoffen die vocht opnemen, maar juist naar buiten sturen. De stoffen zijn sterkt, vormvastheid, elastisch en flexibel.

Toch verschillende de stoffen van elkaar. Polyamide wordt van andere Polymeren gemaakt en is een stuk duurzamer en kwalitatief hoogwaardiger dan polyester. Polyester is de 'goedkopere variant' en draagt volgens ons ook aanzienlijk minder lekker. Zweet je snel? Kies dan zeker niet voor kleding waar Polyester in verwerkt is! Je vindt polyester meestal in (goedkopere, minder duurzame) kledingstukken, maar eigenlijk nooit in hoogwaardig kwalitatief ondergoed van onze merken.