Wanneer zit je bh goed?

 

 

Zit je bh goed?

Het vinden van een goede bh is voor veel dames een lastige opgave. In onze winkel merken we dat het juiste advies heel belangrijk is om een goed passende bh te vinden. Uiteraard is daarvoor de nodige kennis over modellen en pasvormen in combinatie met lichaamstypes een must. Hiervoor is het verstandig bij elke aankoop een ervaren lingeriestyliste mee te laten kijken. Maar ook bij het passen zijn er punten waar je zelf op kunt letten om te beoordelen of de bh goed zit. Wil je meer weten over verschillende soorten en modellen bh's, kijk dan eens bij onze lingerie Advies & Styling tips! 

Wanneer je besluit een bh online te kopen is het handig onderstaande tips even door te nemen. Zit je bh goed? Lees snel verder!

Het rugpand van je bh

Het rugpand van je bh is de belangrijkste factor voor een perfect passende bh. Het rugpand levert namelijk 80% van de steun. Maar hoe zorg je nou dat het rugpand goed zit?

Het rugpand moet stevig, maar niet te strak zitten. Sluit de bh op het middelste of uiterste haakje. Je moet twee vingers onder het rugpand kunnen steken. Om de borsten te liften is het belangrijk dat het rugpand mooi horizontaal op de rug zit. Als het gewicht van de borsten het rugpand omhoog trekt, heb je een te grote omvang maat aan. 

Welke mate van strakheid gewenst is, verschilt per persoon. De ene vrouw houdt van erg strak en de ander wil een bh juist wat losser. Wanneer jij je bh liever strak hebt zitten, let er dan op dat de bh dicht wordt gemaakt in het uiterste haakje en dat er toch wat rek blijft bestaan in de elastiek. Een te strakke bh zorgt voor aftekeningen onder de kleding, striemen in de huid en onnodig snelle slijtage van de bh. Hou je van wat losser? Check, door je armen omhoog te doen, of het rugpand wel strak genoeg zit om te voorkomen dat de borsten onder de beugels uit kunnen komen. Overweeg je bh op het middelste haakje dicht te doen, zodat je deze altijd nog wat losser kan zetten. Hou in je achterhoofd dat een bh gedurende het dragen gaat uitrekken en je een mogelijkheid moet behouden om deze dan weer strakker te kunnen zetten.

Waar moet je bij de beugels van je op letten?

De beugels moeten goed aansluiten op de ribben en mogen niet in de huid onder de armen prikken. Zorg allereerst dat de borsten geheel in de cups zitten. Dit doe je door de borsten in de bh te 'schudden' en de beugels goed onder de borst te trekken. Haal de borst daarna via de zijkanten (onder de oksels) naar voren en trek de stof aan de bovenzijde van de cups over de borst. Creeer je daarmee 'kussentjes' boven je borst of blijven je borsten onder de beugels uitkomen, dan zijn de beugels te klein. Hou je ruimte in de cups over of zitten de beugels te hoog in je oksel, dan zijn de beugels te groot.

tussenstukje van de bh

Het middenvoor / tussenstukje tussen de cups

Het middenstukje aan de voorzijde tussen de cups moet goed aansluiten op het borstbeen. Wanneer deze op de borsten blijft zitten, dan is de cup vermoedelijk te klein. Ook kan het door de vorm van de borsten het geval zijn dat het model van de bh niet goed is. Heb je een grotere cupmaat of wat slappere borsten, dan ben je waarschijnlijk meer gebaat bij een breder middenvoor. Bij kleinere cupmaten of stevige grote borsten, kan een smaller middenvoor erg mooi zijn. 

cups bh

De cups van de bh

Drukken de cups van de bh jouw borsten plat, ontstaan er 'kussentjes' boven de cups, worden je borsten te veel naar elkaar toe gedrukt of puilt je borst onder de oksel te veel over de bh heen? Neem dan een cupmaat groter. Hou je ruimte over in de cups, dan zijn de cups te groot en moet je een maatje kleiner proberen. Of de cups mooi vallen heeft echter niet alleen te maken met de maat, maar is ook sterk afhankelijk van het model. 

bandjes van bh

de bh bandjes

De schouderbandjes van je bh zijn enkel bedoeld om de cups met het rugpand te verbinden en niet zozeer om de borsten mee te liften. Ze leveren slechts 10% van de steun van de bh. Maar hoe weet je nou of de bh bandjes op de juiste hoogte zijn afgesteld? Je moet twee vingers onder de schouderbandjes kunnen steken. Als de bandjes te strak zitten, kunnen ze op den duur in de schouders gaan snijden en sporen achterlaten op de huid. Controleer regelmatig de lengte van de bandjes. Het is mogelijk dat de regelaars wat verschuiven gedurende het dragen of na een wasbeurt. Naarmate een bh ouder wordt en de elastieken wat uitrekken, komt het vaker voor dat de regelaars verschuiven. Dit kan ervoor zorgen dat de bh bandjes tijdens het dragen regelmatiger gaan afzakken. Tijd voor een nieuwe bh!

zit je bh goed

Hoe voelt de bh?

Voelt de bh goed? Knelt hij niet, zit hij nergens te prikken? Luister goed naar je gevoel. Ben je gevoelig voor kantjes, hou er dan rekening mee dat de kant niet rechtstreeks op de huid onder de borsten zit of kies voor een meer gladde stof. Het je snel last van aftekeningen door wat vastere elastieken? De ene huid is wat slapper dan de andere. Kies wanneer de bh wat tekent, maar de omvangmaat wel klopt, voor een bh met wat soepelere elastieken. Til je armen een keer op om te kijken of je bh goed op haar plek blijft zitten en buk een keer om te kijken of de borsten mooi in de bh blijven zitten. Doe eventueel even je shirt over de bh om te zien hoe deze onder de kleding vormt. 

Je bh zit niet goed, welke maat moet je kiezen?

Voordat je een bh gaat bestellen is het handig een indicatie te hebben van de bh maat die bij je past. Dit kan bijvoorbeeld door in het maatlabeltje van je oude bh te kijken. Een andere manier is om je bh maat op te meten. Hoe je dit doet, lees je hier

De bh-maat is echter altijd afhankelijk van het model. Verschillende merken, series en modellen bh's kunnen anders vallen. Hierdoor kan je nooit zeggen dat je 1 bh maat hebt. Heb je de mogelijkheid om naar een fysieke lingeriewinkel te gaan, dan raden we dat zeker aan! Een lingeriestyliste kan advies geven over de juiste pasvormen en kan je de juiste maten toereiken. 

Het online kopen van een bh kan lastig zijn. Vooral wanneer je niet bekend bent met het model. Wij kunnen aan de hand van je oude bh wel advies geven over hoe de bh valt ten op zichte van het oude model. Aarzel niet contact met ons op te nemen, wij helpen u graag verder!