Sport bh

Waarom is het dragen van  een goede sport bh zo belangrijk?

Sporten en gezond eten zijn tegenwoordig hot topics! Het belang van een gezonde leefstijl wordt door steeds meer mensen gezien. Het belang van een goede stevige sport bh wordt daarbij echter wel eens onderschat. Maar waarom is het dragen van een sport bh toch zo belangrijk voor het behoudt van stevige borsten en wat is nou eigenlijk het verschil tussen een gewone bh en een sport bh? Lees snel verder!

Zo hou jij stevige borsten!

De borst bestaat uit klierweefsel, bindweefsel en vetweefsel. De huid en de ligamenten van Cooper (kleine brandjes die over de borst lopen) geven de borsten hun stevigheid. De huid en ligamenten kunnen bij onvoldoende steun gaan uitrekken, waardoor deze op den duur hun elasticiteit kunnen verliezen. De borsten gaan dan hangen en op de huid kunnen strepen (striae) zichtbaar worden.

De borsten worden gedragen door de borstspieren en de rugspieren en zonder goede ondersteuning zullen ook deze, met name b ij de grotere cupmaten, zwaarder worden belast. 

Tijdens het sporten bewegen (bouncen) de borsten en dit kan oncomfortabel aanvoelen. Een constante bounce van de borsten is schadelijk voor de borsten en geeft een onnodige druk op de spieren en ligamenten. Het dragen van een sport bh is dus aan te raden voor het behoud van stevige borsten!

Wat is het verschil tussen een normale bh en een sport bh?

Het verschil tussen een normale bh en een sport bh zit hem in de manier waarop de borsten tegen het lichaam worden gedrukt. Een sport bh drukt de borsten stevig plat tegen het lichaam, waardoor beweging tijdens intensieve sporten wordt geblokkeerd. Een gewone bh geeft borsten ondersteuning vanuit de zijkanten en onderkant en drukt deze omhoog. Zo wordt een mooie ronde vrouwelijke vorm gecreëerd. Een gewone stevige bh zorgt ervoor dat de borsten minder bewegen tijdens normale dagelijkse activiteiten. Een sport bh voorkomt beweging tijdens intensievere activiteiten (zoals sport) en zorgt voor maximale bewegingsvrijheid.

Grote of kleine cupmaat - Welke sport bh?

Welke cupmaat je ook hebt, een goede ondersteuning van de borsten is belangrijk om hangende borsten en pijnklachten in nek, rug en schouders te voorkomen. Daarnaast zorgt een sport bh voor maximale bewegingsvrijheid.

Vrouwen met een grote cupmaat voelen meteen dat een stevige ondersteuning essentieel is om comfortabel te kunnen sporten. De borsten zijn zwaarder, bewegen meer op en neer en zorgen voor een grotere belasting van de nek-, rug- en schouderspieren. Sport bh's voor grote cupmaten hebben daarom vaak bredere gewatteerde bandjes, tweelaagse cups en zijn gemaakt van stevige materialen. 

Het is een fabeltje dat een goede sport bh enkel belangrijk is voor vrouwen met grote borsten. Ook vrouwen met een kleine cup doen er goed aan een sportbeha te dragen. Zelfs met een AA of A cup ontstaat er impact op het borstweefsel met sporten. Zorg dus goed voor jouw borsten en draag een sport bh tijdens het sporten!

Welke sport bh je moet kiezen hangt af van de intensiteit van de workout, cupmaat en persoonlijke wensen. Een lichte flexibele sport bh is voldoende bij lichte sporten zoals yoga. Voor sporten waarbij de bounce van de borsten groter is (hardlopen, tennis, hockey, paardrijden enz.) adviseren wij, onafhankelijk van je cupmaat, maximumsupport sport beha's.

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET KOPEN VAN EEN GOEDE SPORT BH? 

Een sport BH moet goed aansluiten en comfortabel zitten om het beste uit jezelf te kunnen halen tijdens het sporten. Een slecht zittende sportbeha irriteert, schuurt, knelt en zorgt ervoor dat je focus wordt afgeleid. 

Let bij het aantrekken van een sport bh op de volgende punten:

  • De elastische onderband moet stevig aansluiten, zonder te knellen. Sluit de bh op het loste haakje, zodat je deze later nog kunt verstellen.
  • De stof van de cups moet de bovenzijde van de borsten volledig bedekken om opwaartse beweging van de borsten te voorkomen. Heb je nog een decolleté? Probeer een maat groter!
  • De stof van de cups moet ook de borst vanonder de oksel inpakken. Wanneer deze te laag onder de oksel sluit, zal deze gaan snijden. 
  • Zorg dat de schouderbandjes op de juiste hoogte  staan afgesteld.
  • Heb je de bh aan? Beweeg dan flink met je armen op en neer en voel of er nergens knelpunten zitten.

Sport bh dragen na een borstoperatie

Na een operatie aan je borsten wordt geadviseerd 6 weken lang 24/7 (dag en nacht) een stevige sport bh te dragen. Dit om vochtophoping te voorkomen en beweging van de borsten te verminderen. Wanneer de borsten stevig op hun plek blijven zitten ontstaat er geen spanning op de wond, wat de wondgenezing bevorderd. Kies altijd voor en sportbeha zonder beugels.

Om praktische redenen wordt een sport bh met voorsluiting geadviseerd. De sport bh kan zo makkelijk aan en uit worden gedaan (ook direct na de operatie door het medisch personeel). In onze webshop vindt je daarom de Frontline sport bh van Anita Active. 

Voor de stevigheid adviseren wij echter een sport bh te nemen met achtersluiting. Deze zorgt voor een betere tegendruk voor de borsten en geeft net wat meer ondersteuning dan een bh met voorsluiting. Een veel verkochte sport bh voor na een operatie is de Extreme Control sport bh van Anita Active. Door de hoogwaardige materialen, optimale pasvorm en fijne naadloze binnencup zorgt deze bh voor een aangenaam lichaamsklimaat en veel steun na jouw operatie.

IS EEN SPORT BEHA MET OF ZONDER BEUGEL BETER?

Het dragen van een goede stevige sport bh is, onafhankelijk van cup- en omvangmaat, absoluut noodzakelijk om pijn en irritatie te voorkomen. Niks moet in de weg zitten om vrijelijk te bewegen!

Draag je een normale beha met beugels, dan kies je misschien voor een sportbeha waarin een beugel is verwerkt. Deze beugel zorgt ervoor dat de borsten minder plat worden gedrukt en een mooie vrouwelijk vorm wordt behouden. 

Een sport bh zonder beugels geeft even veel steun als een sport bh met beugels. Een sportbeha ontleent namelijk zijn stevigheid uit de hoogwaardige materialen en elastieken die ervoor zorgen dat de borsten tegen het lichaam aan worden gedrukt. 

Voor welke sport bh je ook kiest, de kwaliteit is belangrijker dan de aanwezigheid van een beugel of niet. Kies daarom wel voor een kwalitatief hoogwaardige sport bh van een kwaliteitsmerk.